Profesija: Projektu vadītājs / Datorsistēmu eksperts
Mājas lapa: http://gints.mix.lv/


Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Interneta televīzijas nākotne
Publicēts 18. janvārī, 2008.
Pamazām mēs varam novērot Interneta un mēdiju saplūšanu. Ziņas mēs arvien vairāk lasam internetā, video jaunumus arī. Nākamais solis šajā saplūšanā ir Interneta televīzija. Cik tālu tad esam? Un kas mūs gaida tālāk?

Lai saprastu nākotnes tendences, ir svarīgi apzināties tekošo situāciju. Kā jau teicu tekošo situāciju raksturo Interneta un televīzijas saplūšana - televīzijas signāls tiek digitalizēts, internetu pārraida par tiem pašiem kabeļiem kur televīziju.

Internetā pieejamo mēdiju kvalitāte ir stipri augstāka par to, kuru var piedāvāt patreizējie televīzijas apraides standarti. Pie pietiekami labas Interneta pieslēguma kvalitātes un bittorrent protokolu HD (High Definition) filmu var iegūt savā datorā dažu minūšu laikā. Šādas kvalitātes attēlu nespēj nodrošināt neviena patreizējā Latvijas (pat digitālā) televīzija.

Toties televīzijai ir viena ļoti liela priekšrocība. Tās ir pārraides "tiešajā" ēterā, piemēram, - futbola pārraide. Arī internetam ir šādas pārraides iespēja, tā sauktā straumēšana (sk. streaming).  Tikai patreizējās tehnoloģijas nespēj nenodrošināt augstas kvalitātes signāla pārraidi ar šiem protokoliem.

Kur tad ir problēma? Kāpēc bittorent protokols var, bet streaming protokoli nevar? Būtība slēpjas apstāklī, kad bittorent protokols paredz vairāku dažādu medija daļu lejuplādēšanu no dažādiem avotiem. To nevar realizēt ar "tiešā" ētera pārraidēm, jo katra jaunā informācijas deva ir nepieciešama tūlīt.

Risinājums varētu būt bittorent un streaming protokolu simbioze, kas pieļauj nelielu nobīdi laikā. Viens no spilgtākajiem šīs idejas izmantošanas piemēriem ir "Skype". Arī visai patreizējie testi ar Interneta televīziju mēģina lielākā vai mazākā mērā ekspluatēt šo ideju. Viens no šādu protokolu piemēriem ir P2PTV vai Coolstreaming.

Tas, kurš pirmais piedāvās efektīvāko "tiešo" pārraižu translēšanu internetā, iegūs lielu daļu interneta televīzijas skatītāju. Nu tad gaidam :) 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: